Monday, October 3, 2011

Kisah Dongeng

Saja nk berkongsi kisah kerjaya teman ngan deme semua...agak2 deme semua udoh brapa kali tuko korje? korang kena baca dlm loghat orang perak iye!!
Alhamdulillah.... teman masih berjaya mengekalkan langkah tidak berpindah randah @ habit tukor2 korje ni.
Ini kisah dongeng (bukan nyayian Stacy) teman....Sebenarnya teman ni idoklah berpangkat jawatan tinggi pon di Proton ni.Sebab teman sedor dari mana asal usul teman ni...gini citernya? malunye nk mule citer!!!


Masa umur teman 18 tahun...ater abis SPM je,Teman terus le datang berhijrah ke Selangor ni. Memula teman saje je nk lepak2 sampai keluar result SPM.Skali ada keja kosong jawatan sebagai Marketing Manager (cehhhh...xbleh blah jawatan tu) a.k.a pembantu kedai jual kain kat Puchong. Teman pon korje le sebulan kat situ sebelum abang ipor teman rekeman pulak kata ada korje kosong stewardess a.k.a pembuat air utk big boss meeting di Proton ni. Bahasa omputih ni 'tea laddy' lah...senang citer!! Teman pon mencuba nasib interview bagai (dlm hati teman,bukan jawatan besor pon nk interbiu2 ni) setakat nk serve air je kan? Maka bermulalah korje teman dlm bidang tu....teman ingat senang je. Rerupa susah gak bila time nk kena serve orang2 yg ada pangkat besor ni.Ketor le kaki tangan teman ni:) Selama setahun teman buat korje ni sebelum dioffer turun jadik p.e.o.n (kerani cabuk) ke bahagian HR.Memang dah rezeki teman waktu tu...(ada rahsia disebalik kejadian...yg ini xleh nk stori lebih ye). Sbb teman hanya ada sijil SPM je tp teman leh dapat jawatan tu ngan faktor umor teman yg terlalu muda!! Rejki....rejki:)




gambar hiasan!!


Tahun 2002 teman berpindah lak ke bahagian R&D.Teman minta bahagian Project...Tp Jawatan teman masih lagi sama cumanya kerja2 teman terlebih adventure! (teman pernah ikut endurance kereta, turun ke vendorlah, turun ke line, join meeting & macam2 lagilah) Sampailah sekarang semua benda teman dah lalui...pahit manis jua akhirnya...adusss, cam lirik lagu kumpulan Ukays tu. hehehe
Sekarang ni tugas teman ala-ala seksiteries. Ala-ala je ....hokey!! nan hado!!walaupon jawatan teman masih lagi sama!teman cuma menjaga bos teman punya schedule ajer....korje teman cam senang sket le skrg ni.Alhmadulillah:) Diam tak diam....teman dh korje hampir 13th dah di Proton ni. Itu belum masuk citer bab jumpa jodoh bersama suami teman...heeee!!


saje nk post gambo ni...hihihi


Kesimpulannya, bukan mudah untuk teman mencapai sesuatu kejayaan itu tanpa ada usaha.Yg penting kita kena Ikhlas bekerja!! Teman takkan lupa asal usul teman dari mana teman berpijak.Teman sedor, teman tidak sekolah tinggi...tp jgn ingat teman tak bijok!! hehee.Sbb ada juga antara kawan2 teman yg belajor tinggi le sikit dari teman....tapi korje tak seberapa.Allah hanya beri rezeki pada mereka hanya setakat itu sahaja!! Kome jgn nk melebih!!Kang jatuh lak hukum riak untuk teman.Baru padan muke...Allah tarik rezeki tu nanti!!


Pada teman, teman dah suke benor kejo teman camgini. Teman suka ngan persekitaran sini....ditambah lak ngan kawan2 teman yg ada. Biorlah teman camgini. Teman teringin nk sambung belajor lagik, tp teman rasa teman idok mampu nk membawaknya!! Otak teman dah tepu....biorlah teman yg jadi cikgu utk2 anak2 teman di grumoh tue!! hehehe...Tp manalah tau kan, satu hari nanti terbuka hati teman nk sambung belajor balik!! manalah tau kan?? hikhikhik. Teman bukan apa, teman suka membaca kisah2 ushawan yg berjaya cam Tan Sri Al Bukhari tu ....asal usulnya bukanlah belajor sampai U pon.Hanya tolong emaknya menjual sayur2 di Pasar. Hasilnya sekarang ni?? So, pada teman di mana ada kemahuan disitu ada jalan. Pd adik2 di luar sana yg belajor tak tinggi cam teman, kalau dah bekorje tu jgnlah cuba nk berpindah randah tuko keja lain.Pastu jgn nk memilih korje ek? ce nengok orang indon & bangla yg korje kat Mesia ni...Ok je kan?? balik negara sendiri dah jadi orang kaye tau deme tu!!


Ce nengok...rileks je diorg koje kat sini!!

4 comments:

KhaiRin said...

tu nama nyer rezeki allah..sijil, ijazah, etc tu sbg pemangkin shj..yg penting kita x lupa bersyukur kpd nyer..

MaZnie said...

Betul tu Rin....mmg bersyukur sgt2. Rin, camne saya nk masuk utk komen dlm blog awak tu?? pls advise!!
tq...

KhaiRin said...

klik je nama sy then nnt akn muncul blog profile. di bwh sekali ada link 'Anies & You'..

x susah..bak kata org sambil buang air pun leh buat... ;-)

MaZnie said...

Rin...dh bole masuk. Tp still x lepas nk masuk column komen awak tu.Input Error : Cookie value is null for form restroration...
Masej lain: we ae sorry, but we ware unable to complete your request.