Friday, April 15, 2011

3 Juta Kenderaan Di Kuala Lumpur

3 Juta Kenderaan Di Kuala LumpurMengakibatkan Kesan Serius Terhadap Kemudahan Parkir


Oleh IWAN SHU-ASWAD SHUAIB (iwan@thestar.com.my)


PERCAYA atau tidak, pada masa ini dianggarkan sebanyak tiga juta kenderaan yang melalui Kuala Lumpur pada setiap hari.


Hakikatnya, begitulah senario yang berlaku di ibu negara sekali gus dilihat sebagai antara penyumbang kepada masalah kesesakan lalu lintas.
Perkara itu didedahkan oleh Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datuk Salleh Yusup berhubung kajian berkaitan dengan pergerakan keluar masuk kenderaan termasuk kenderaan sedia ada di ibu negara.
“Berdasarkan kajian juga adalah didapati nisbah pengguna pengangkutan awam kurang daripada 30 peratus berbanding lebih 70 peratus pengguna kenderaan persendirian.
“Nisbah itu bukan sahaja mewujudkan kesesakan lalu lintas tetapi turut menyebabkan kemudahan letak kereta tidak mencukupi,” katanya kepada Mingguan mStar, baru-baru ini.Saya tertarik artikel ni sewaktu membaca di MStar online.....
Mana tidaknya....buatan kereta PROTON for March 2011- Highest sales registered tu (lebih kurang 17k) satu perkembangan yg bagus la utk company saya dan effectnya nanti Bonus utk saya..hehehe.


Boleh dikatakan setiap orang srkg dah berkemampuan untuk membeli kereta. Di kampung saya misalnya setiap rumah dah ada kenderaan @ kereta sendiri. itu belum tiba time raya, bila setiap seorang anak-anak bawa balik kereta je dah penuh di halaman rumah....itu pon sampai xde space juga.Bayangkan jika ada 8 org adik beradik...ada 8 buah kereta termasuk keta ayah.


Conculsionnya....belilah keta buatan Malaysia, jenama PROTON ek!!

Melantak Durian

Tema : Moh Makan Doyan
Tarikh : 9.April.2011
Tempat: Dewan Bkt Lanchong
Lain-lain Menu :  Nasi putih,Ayam Rendang,Sambal Belacan,Ulam2,Ikan masak asam Pedas,sambal belacan, Puding Jagung, Agar-agar, Bubur Kacang + durian, Pulut dan Santan.


Activity pertama Kelab VPA for this year iaitu makan-makan doyan...
Doyan-doyan ni saya ambil di kampung my usben Trolak, Perak.Thanks to Usben,FIL and MIL coz sudi tolong carikan doyan-doyan tersebut. Also Thanks to all VPA staff & family coz sudi hadirkan diri memeriahkan acara majlis ini. Saya juga selaku presiden CLUB VPA 2011 cuba memastikan yg terbaek utk kelab ini.....InsyaAllah.

Durian sebelum di makan...


Durian yg telah di 'kekah'kan...


nasi jugak yg di cari....lapor beb!!


dah selesai ngupas durian...kenalah kemas pulok!