Wednesday, April 18, 2012

VIETNAM Trip - Day 2 @ Sg.Mekong

Day 2...


 Next plan kami to Sg.Mekong.... Ntah camne boleh dapat tour guide pakcik sorang ni.... Uncle Morten namanyer!! Alhamdulillah, kami dapat pakej 15usd seorang. Include naik bot,naik sampan kecik tu, lunch @ Halal punya tempat lg.Hati-hati ye korang, sbb time ni ada je yg kena tipu oleh tour guide. Sebab group member saya lagi satu tu diaorang dpt pakej 20usd seorang (tak termasuk naik bot) makan plak lebih dr 5usd. Sian ke diorg tu!!!


Kitaorang bertolak seawal jam 8 pagi. lebih kurang 3 jam perjalanan utk sampai ke Jeti Sg.Mekong tu. Apa yg ada kat sana tu?? ermm...melawat kampung, dapat merasa buah2an tempatan diorg....paling teruja & nak sangat pi Mekong ni sebab nak naik sampan kecik tu la. Sian mokcik & pokcik2 tu mendayung sampan tu. Orang2 Vietnam kan badan kecik molek je...bandingkan ngan kita2 ni!! huhu...Pastu kitaorang lunch di Dataran Mekong....Don't worry...HALAL Toiyibbbb!!!

on the way to Sg.Mekong...


@ Jeti Sg.Mekong tu pon ada org meniaga pelbagai barang dagangan.


naik bot menyusur Sg.Mekong...sambil minum air kelapa Vietnam tau!!

haaa ko...gabak buah durian tu!!

disajikan dgn buah2han tempatan Vietnam & persembahan nyayian dari penduduk kg.Sg Mekong


Paling best dapat naik sampan kecil ni....

Licinnya korang!!! berehat utk menikmati hidangan tghari di Dataran Sg.Mekong..

apa lagi...posing le dulu!!

Next aktiviti kitaorang dibawa oleh uncle tu ke kilang yg menjual baju2 kurung yg sudah siap dijahit. Jauh juga perjalanan dari Sg.Mekong nk ke kilang tu.Saya dapat bayangkan besarnya la kilang baju tu...alih2 rupanya hanya sebuah rumah banglo 3 tingkat yg di panggil kilang oleh si Uncle ni...cettt!! ada ke patut?? hehe...Sepasang baju kurung yg siap dijahit & diletak manik bagai tu berapa korang nk tau?? haa....reganya hanya RM40. Alaaa....abis laa aku dh bocor rahsia!! marah org yg nk meniaga tu. sorry!!! Maafkan saya!! 


inilah 'kilang' baju kurung tu...

pilih....jgn x pilih kawan2ku...hehehe


nak pilih baju pon stresss!!! adoyaiiinyer pon aku niii!!! hehehe...


OK.....Abis citer day 2!!

12 comments:

KhaiRin : anies said...

cantik punyer kilang daaa

Anonymous said...

murahla..ade contact no tour guide tu x?

MaZnie said...

En.Tanpa Nama :
Contact no ada...
Mr.Motthen
Tourist Ovide
Call -01264393001

mynameisafizah said...

salam... camne nak dpt contact yg ade sekali makanan halal?

Rossita Kassim said...

Pn maznie...
U ada ctc no Mr motthen yg lain tak?
I try call mr motthen tp vmail..
Plan nk g next month..

Harap u dpt bantu ye

Tq

MaZnie said...

Pn.Mynameisafizah....uncle Morten tu boleh bawakan ke restoran Halal. dia pon muslim...

Pn.Rossita Kassim...hanya itu sahaja contact no uncle morten yg saya ada. lupa pulak saya nk ambil gambar uncle tu to publish dlm blog saya ni. next month pon ktorg pergi skali lg trip ke vietnam.belum cuba contact uncle morten tu for next visit.

Anonymous said...

Pn. Mazni, ada contact no tourist guide yg len2 x? kami bercadang untuk ke vietnam next month during school holiday. banyak yg sya nak tanyakan dengan Puan Mazni. blh Pn. Mazni bg contact no pada sya?email sya aifa_76@yahoo.com. tq. :)

MaZnie said...

Pn.Aifa, saya dh email contact uncle Motthen tu. dia dh tukar contact no rupanya. tapi boleh berkumunikasi melalui email: motthen@yahoo.com @ mobile 0909658642

tq

Anonymous said...

kak mazni please email me at setiara1@gmail.com sbb nak Tanya akak dengan lebih lanjut . thank you

noya ahmad said...

Salam Mazni, saya ada contact Mr Motthen ni dan dia pun dah bagi harga termasuk tour mekong dgn cuchi tunnel sekali. Then dia mintak saya bayar terus ke akaun maybank dia. Cuak gak nak bayar penuh. Experience you macam mana ye?

TQ

noya ahmad said...

Pn mazni, saya email mr motthen tu dia mintak saya bank in terus duit utk booking next yr punye trip. cuak gak saya. Experience you macam mana ye? TQ

MaZnie said...

W'salam Pn.Noya..
Actualy saya kenal uncle motthen tu masa kat pasar ben tan. so, xde la plak time tu dia mintak duit dulu. Apa2 hal tnya dia balik @ cuba contact berckap dgn dia sendiri. takut org lain je yg reply email dia tu. bkn apa...dengar skrg dh byk kes tipu. so, just hati2 je. lagi satu kalau naik teksi pn kena hati2...kawan kpd kawan saya dh kena tipu dgn driver teksi airport sana. dia minta byk juga...selagi x bayar dia x akn buka pintu kereta. sbb pintu dh kena lock. member ni plak 2 org pompuan je...so, be carefull.