Friday, November 11, 2011

Kembang Tekak!!

Topik lepas geram:-) Kadang-kadang saya rasa nak marah pada peniaga yg ingin mencari rezeki dgn hasil meniaga makanan.ni. Apa yg saya perhatikan...peniaga2 ni tak pentingkan kebersihan diri.Bukan setakat rambut diorg je karat, muka,kuku kaki tangan semua habis berkarat! Selera untuk singgah membeli makanan terbantut! eiiiiiiiiiiiiiiii...yekk! tolong le pada peniaga2 semua, janganlah hanya nak cari keuntungan semata2.Kebersihan diri juga penting tau!! karang kalo tak laku...mulalah kata ada org dengki tabur garam bagai kan?? padahal...sendiri mau henggat!!

Kisahnya petang tadi ........lepas je balik dr kerja singgah le ke Pasar Malam area berdekatan umah saya tu. Sepanjang2 orang meniaga tu kita dpt lihat berbagai2 jenis makanan yg diorang ni meniaga. Masalahnya ada yg tak pandai menjaga penampilan diri. kebetulan pulak en.usben saya ternampak sorang mamat ni yg tgh menguli tepung utk buat kueh pau goreng bagai tu...Ya Rabbi katanya, naik kembang tekak bila tgk keadaan mamat sedang menguli tepung tu. Haa, korang paham2 jelah ye..maksudnya berlemoih (Loghat Kedah). 

Tapi saya lagi surrender kalo makan roti canai @ apa juga makanan kat kedai mamak. Tak boleh masuk beb!Bukan kembang tekak je...abis kembang kempis idung saya ni bila nak makan makanan kat kedai buatan mamak.Hanya 2 buah kedai mamak je kat area Shah Alam ni yg leh masuk tekak saya. Lain2 dah kena reject!! buekkkk....geli:-) Memang ada sejarah...masa baru kawen ada kawan usben nak belanja kat kedai mamak ni. So, Kitaorg pon g lah...area PJ kat FAM sana tu.Ntah apa nama kedai Mamak tu pon saya dh tak henggat! elok duduk je, bukan sorang 2 tau...tapi kat 5 orang dah keliling kita nk serve kan makanan. Sorang tukang letak daun pisang atas meja, sorang tukang bubuh nasi, sorang lagi tukang senduk kari, senduk lauk, tuang air...waktu tu je tetiba tekak saya rasa loya. Loya bukan dah pregnant....Loya tgk keadaan diorg waktu tu yg saya rasakan tetiba je berada di India!! Ayooo....ammmmaaaa, tak leh terima tekak saya. Nak tak nak kena la amik hati kawan usben yg belanja tu.Makan jugaklah sikit walau tekak saya ni memang dh tak leh telan. Saya perati keaadan sekeliling yg tak berubah sebijik ala2 restoran India...eiiii! geli...geli!! 

Sejak dari haritu, saya terus reject segala jenis kedai mamak! Lately ni je yg saya leh accept 2 restoran mamak tu...Ater, camne kalo nk g ober de sea?? Restoran mamak je yg banyak kat sana kan?huhu.........





Moral of d'story :- kenalah rajin masak. Jangan nk asik beli di luar sahaja Cik Puan Mazni oiii!!

1 comment:

KhaiRin said...

sama la sy.
dr dulu lg x berapa gemar mkn kt kedai mamak ni. tp sy ni jenis x smpi ati nk tolak pelawaan org. lbh2 en.syg yg teramat la suka nasi kandaq...adoiii..tp lani dia pon fhm.kalu nk ajk mkn, dia akn tanya dulu: nk mkn kt mn? cpt2 sy akn jwb, mkn kt kedai nasi cmpr. kdg kala rs cm penting kn diri. mkn jg kt kedai mamak tp sy amik sikit je. dia tanya, knapa mkn sikit (lauk) sy kata, xde yg menarik. dia da xtanya lg..sblk nyer sy yg offer mknn yg sy xabes mkn tu kt dia hehehe

(pnjg lak komen kali ni ye ;-)