Monday, June 13, 2011

NORA ELENA

Kepada semua peminat2 tegar yg menonton citer Nora Elena setiap Hari Isnin hingga Jumaat bermula jam 7.00~8.00mlm (termasuk le saya ni) Actually citer ni diadaptasikan dari novel yg ditulis oleh Meen Zulaikha. Novel yg bertajuk 'kasih yg suci'. Saya dah 3 kali khatam membaca novel ni.Novel ni saya beli sewaktu krangkraf@Alaf21 buat sales di Sec.16 Shah Alam. Saya sendiri dah lupa bila harinya........waktu ni pon k.meen Zulaikha ada dtg bersama2 K.Iris Ixora penulis novel utk 'Camar yg pulang' sewaktu fiesta buku tersebut.


korang dah baca novel ni?
Sewaktu mood ceria menonton siri Drama Nora Elana ni, saya menerima satu email kelakau  dari member opis....bagi saya org ni amat kreatif....so, silalah baca surat kelakor ni...
saya mohon copy + paste surat kelakor ni utk saluran N3 saya kali ini....jom layanzzssss!!

Nowa,

Kakitangan Kajaan,
Putrajaya




TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya



Tuan,


Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena


Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.

 
2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.


i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?


ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, "ah gile mung, patoh pinggang!" Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??) Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, "dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas"....itu je?? harharharharam!!


Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami. Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.


Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!


iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah. Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU
seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.



iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.


Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday?? Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess



v) Tak logik punya citer..Brape lama kawen baru bole 'bersama'?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth 'tumbuk sambal'?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia 'tumbuk sambal' kan? hahahha...takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay....kahkahkahakha


vi ) kari hangus, nasik hangit


Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..



vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.


Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati "tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh" "owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??"


Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan



3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis gadis diluar sana.

 
Sekian,



"BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA"


( NOWA)

Pengerusi,

Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya





6 comments:

http://aniesandyou.blogspot.com said...

hahahahahahahhahaahaha... kalu bc novel, seth ni bese2 je tp penulis skrip tu la yg mengolah cite smpi seth jd jiwang gitu

Yang best tentang Julai 2011

Hani said...

Salam Mazni, tq sebab singgah blog Hani.

RM377 tu untuk 2 malam termasuk extra bed. dalam rupiah, 388k + 150k x 2 mlm = 1076 x 3.5 (rate semasa hani pegi) = dapatlah rm377.00/room. kiranya 1 blk share 3 org, 1 queen bed + 1 bed. kalo takde extra bed cuma 388K sahaja (rm135).

supir plak hani dapat 350k/day = rm122.00

kalo dr hotel ke pasar baru dalam 10 minit naik angkutan (tut tut).

FOs ada berdekatan dengan hotel, boleh jalan kaki.

have fun!

** anything bleh je drop by tanya hani again ok.

kzi said...

he he , ha ha.. memamng lawak giler..pada email tuh...
Tapi bab romantik si seth tu..memang sampai sengal..hubby kak zie tgk.. fuh! memang tak leh lawan punyer...
Apa-apa pun..mazni..kak zie nak pinjam..buku... Dulu dah pinjam kak tun punye tapi dah byk lupa.. Tak sabar tgk ivonne yg gatal mengelitis tuh!!...
:)

kzi said...

Adoi..kelakar..sakit perut baca comment email tuh...
Memang sengal gak hubby kak zi tengok cite tuh..memang cair giler la..kalau ada yg si romantik si seth tu tapi tapi tak macho bila tiba bab si ivonne yg mengelitis mengoda tuh..boleh baik lagi tuh...ee geram...
Pinjam buku la mazni..kak zie dh lupa jalan cite dah nie..dulu pinjam buku kak tun.. tapi urat banyak dah putus..lupa...

cik oren said...

best2.. aku pun terjebak.. hikhihkihk

MaZnie said...

tamatlah sudah Drama Nora Elana. tp ending smlm cam 'tut' je....x tahan masa polis tangkap ivone tu la.adoii...hehehe

Anies : baca novel lg best kot!kalau pengarah drama tu follow sejibik2 cam dlm novel tu sure lg best kan??

To Hani : thansk a lot f d' Bandung info.

K.Zi : nk pinjam buku bole.Call bgtau bila nk amik buku tu. nanti kita bawakk..pastu dtg opis kita amik ek!


cik oren@zira :layan citer lain plak pasni.hehehe