Thursday, December 31, 2015

Journey to Istanbul-Madinah-Mekah

Tetamu Allah
#Drama1

As salam semua..

Tetiba je nk update blog! tapi nk share jugak pengalaman menjadi Tetamu Allah.
Buat kenangan terindah seumur hidup!!
Alhamdulillah....diusia muda & sihat, kami antara Insan yg terpilih dapat menjejaki kaki di Rumah Allah!


Dugaan besar tahun 2014, bila Pakej Umrah under Agensi di Taiping,Perak yg berkaloberasi dgn pihak Koperasi tempat kami bekerja ada spoil sket. sehingga kini, kes serta duit umrah para jemaah masih lagi sangkut.....kami Redho!

Sebelum kami memilih Agensi ini,  saya terlebih dahulu membuat perbandingan 5 Agensi terbaik di Malaysia yang mengendalikan pakej Umrah + Ziarah ; Rayhar - GemilangTravel - TabungHaji - FeldaTravel - Andalusia. Akhirnya, pilihan Pakej terbaik pada kami ialah Andalusia. Pakej yg kami ambil ialah Umrah + Ziarah ke Turki (Istanbul & Bursa) utk Jenis bilik ber 2 ialah RM8+++ per person. Date pilihan kami setelah disemak melalui online ialah pd 24/12/2015 ~ 07/01/2016. (huhuhu...masalah juga buat kami memandangkn anak2 akan memasuki awal persekolahan).

Pada 30 Oct 2015, kami direct ke cawangan Andalusia Sec.7, Shah Alam.
Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami...kebetulan ada 2 tempat kosong pada 2 Dec 2015.Dalam masa 4 hari kami perlu menyediakan segala document berkaitan as soon as possible beb!Alhamdulillah....kami dpt selesaikan termasuk full payment utk pakej tersebut! MasyaAllah!! sangat2 dipermudahkan...
lain2 persiapan seperti kain Ihram, kami dh ready dr last year lagi!


Antara ahli keluarga yg menghantar kami di Airport, KLIA


~KUALA LUMPUR to ISTANBUL~

02 Dec 2015, Maka hari yg dinanti kunjung jua...
Alhamdulillah....dalam hati kami tiada langsung sekelumit rasa perasaan berdebar!
malah....sangat2 Teruja!! Teruja & Teruja!!
Flight kami ialah Turkish Air & penerbangan pd pkl 11.30mlm.


Welcome to Turkish Air!!

before take off


                                                                  menu Turkish Air

Alhamdulillah....kami selamat mendarat di Lapangan Terbang Ataturk Istanbul, Turki (IST) setelah 11jam perjalanan. Waktu di Istanbul ketika itu pkl 5pagi (pkl 11.00pagi waktu M'sia) dan cuaca pulak bawah 10celcius. Setelah selesai urusan pengambilan beg, serta solat Subuh, kami diberi penerangan oleh Tour Guide di Turki ialah Mr.Mustafa Al Kurdu...(xde plak pic si mamat Tapa ni)



keindahan di bumi Turki


~ISTANBUL to BURSA~

Seterusnya...kami semua dibawa menaiki Bas yg disediakan oleh pihak Agensi dari Istanbul ke Bursa dan menaiki ferri melalui Laut Marmara yang mengambil masa lebih kurang 40minit. Sebelum naik ferri tu...ada penjual2 yg menjual Roti. Roti tersebut di panggil 'Simmit'. Keras boleh tahan jugak la nk menguyahnya...akhirnya menjadi makanan burung2 camar yang banyak berterbangan di sekitar laut Marmara tu! Rezeki deme!! hihi


  
Terminal Ferri menuju ke Bursa

                                      
yg tengah2 tu Mutawiff kami...Ust. Khalid! sempoi abiss!!


atas Feri menuju ke Bursa

Simmit!!

En.usben bg burung camar makan simit

awok ngetor sampai tulung sum-sum ni ngasenya.
tapi steady je bila b'gambor kan? 


Sampai je di Bursa kami terus dibawa utk lunch di #KofteciYusuf. Sebelum tu kami dibawa singgah ke sebuah cafe (ater...udah lupa nama cafe tu! cuaca sejuk lambat noo sel2 otak nk berhubung) utk merasai kenikmatan Sup di Turki. Bak kata Si Mutaffa Tour Guide kami tu laa....the best sup in Turkey! Rasanya?? Boleh la....boleh laaa telan! hihi. 

Lunch di Kofteci Yusuf!!

before lunch...meh bergambor dulu ngan kawan2 baru! 

Alhamdulillah...udah kenyang! 

Alhamdulillah...setelah selesai lunch haritu kami terus dibawa ke #greatmosque !!!

to be continue... 

4 comments:

Norain Omar said...

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)

MaZnie said...

Wassalam..

Hi Ms Norain.
Tq for ur invitation.

dear anies said...

wahhhh dah smpi ke sana...alhamdulillah....

MaZnie said...

As salam Anies,

Alhamdulillah...dh smpai.
Terasa rindu sangat nk pergi lagi. insyaAllah, mudah2an ada rezeki akn sampai lg.