Friday, May 11, 2012

Aku orang FELDA!!


Saje saya nk bukak story pasal FELDA ni.Setiap ahli keluarga FELDA diberikan 10hektar tanah ladang & tanah rumah tau!!Al-maklumlah kan sekarang ni masih hangat orang dok memperkatakan mengenai orang FELDA yg dapat durian runtuh baru-baru ni....tetiba rasa bangga je bila buat statment 'AKU Orang FELDA'!! hehehe.takde kena mengena nak nompang DURIAN GUGUR mak saya punya kekayaan pon!!

Nama FELDA saya ialah FELDA Kemasul. Terletak di Negeri Pahang, Daerah Bentong....kalau korang x tau Pahang tu kat mana....haaa, alamat nk kiok le tu! hehehe.....


OkOkOkOkOK.....nak start citer ni, saya berpindah ke FELDA Kemasul ni masa umur saya 3 tahun.Sebelum tu mak ayah saya menetap di Kampung halaman arwah abah saya di Perak. Apa nama tempat tu pon saya dah lupa daaa.Ni apa yg mak saya citer laa kan...mula-mula sampai tu mak saya kata memang susah sangat la...xde bekalan elektrik, air semua tu. Air untuk mandi, minum semua tu terpaksa menggunakan air paya. Arwah abah saya buat sendiri telaga di belakang rumah (jauh plak) tu utk mandi & mengangkut air tersebut untuk minum....Haa, tu belum citer bab jamban/bilik air juga di luar rumah!!! aduhhh, bayangkanlah waktu tu punya susahnya kehidupan di FELDA!!


Rumah asal orang FELDA

Saya sendiri sempat merasa mandi & mengangkat air naik ke atas sebelum ke sekolah rendah. Subuh2 dah dikejutkan utk terun ke telaga utk mandi...dh le gelap gelita meredah nk ke paya tu.huhu...kalau sekarang ni rasanya 'scary' abis!! Pergi sekolah hanya jalan kaki...sbb waktu tu arwah abah xde kenderaan langsung.Kakak sulung & abang saya bersekolah di kampung. Sebab keadaan susah sangat waktu tu.

Pada tahun 1992 x silap saya barulah ada bekalan elektrik. itu pon sebelah malam je....start kol 6 barulah  LLN (TNB) waktu tu on lampu sampailah ke pukul 7 pagi. Air pon dah start masuk ke FELDA jugak!!


contoh umah FELDA yg dah diubah suai cantik...bukan umah mak saya ye!! hehe

Alhamdullilah.... sekarang ni kebanyakkan semua FELDA dah membangun. Ramai yang dah mengubah rumah peneroka mereka yang asal kepada rumah yang lebih cantik & selesa. Yang kaya tu siap buat banglo lagi!!! Anak2 Peneroka FELDA jugak dah ramai yg berjaya...masing2 membantu ibubapa utk memperbaharui kehidupan!!

ok...abis, dah malas nk cite!!

3 comments:

Mrs. Norrie said...

aku sempat duk umah felda asal tuh....cuma dah tambah kat belakang...

KhaiRin : anies said...

tp pd pandangan sy ms kecik2 dulu, org felda ni bertuah.. sbb nyer anak2 jiran sy lps kawen je rumah n tanah utk diusahakan...kira bertuah ms tu...

eug|ena said...

husband saya org felda juge.. bila dgr ipar duai saya cerita yg diyeorg kecik2 xde tv semua.. mmg terkejut jugak saya.. huhu