Monday, March 5, 2012

Vietnam Trip 2012 - Day 1

As salam & Hello to u oals....


Trip saya kali ni ialah Ho Chi Min, Vietnam ....together2 dengan my BFF from netball team saya since tahun 2000 lagi dh kenal dgn akak2 ni tau!! Percutian selama 4 hari 3 malam. Masing2 diberi peranan termasuk saya menguruskan tiket pergi balik.


ini ler team kami....@ Saigon Airport,Vietnam.

Nak tau berapa tiket yg saya dapat utk ke Vietnam Trip ni? Nama pon tambang murah kan...hehehe. So, seorang hanya perlu membayar tambang sebanyak RM156 utk 9 + 1 (anak). Trip2 gini memang kena tinggal la anak2 & usben saya....memandangkan waktu sekolah kan? Lagipon jimat....kos utk anak2 & usben dah boleh cover duit shopping....Nasib cik usben sporting:-) saya pergi bersama peyut yg dah ada isi for 6 weeks. uweks......dh start mabuk2 xlalu nk makan!!


Ok, flight kami from LCCT 2.55pm arriving  @ Ho Chi Minh (SGN) Airport 3.45pm. Kami stay @ Boss 1 Hotel @ District 1. From bilik je dh nampak Ben Than Market yg popular tu.


Boss Hotel


view from Boss Hotel to Ben Tanh Market


ni maknanya 'Ben Tanh Market' lor!!

 Jalan kaki from Boss Hotel to Ben Tanh Market lebih kurang 5 minit sahaja....So, 1st night je dh merayap ke Night Market ala2 pasar malam Jalan TAR tu.Sebab Ben Tanh Market malam dh tutup...dibuka from 7am until 7 pm je. waktu diorg ye kengkawan!


Malam tu we all dinner @ Vietnam Halal Restaurant. ceh...kekonon ambil pakej makanan yg org restoran tu proposed lah kan. sup sayur,ayam goreng,ikan siakap ....siakap xde lak dia mention pon masak apa...sampai2 je makanan tu nengok ikan siakap dimasak kari.perghhhhhhhhhhhhh.....sedap giler diorg kata. Saya je yg x boleh nk telan.sintom2 mabuk laut melanda kan? skali bil sampai je....lebih kurang RM300 setelah di'convert'kan dr Dong to RM utk 10 org makan. MAHAL gilosss!!!! Air plak diorg promote suruh minum kopi vietnam....ermmm, 4 hari kat sana dok belasah kopi jelah. Terbukti kepoweran & kesedapannya!!


Vietnam Halal, Restaurant @ District 1.

SIAKAP KARI yg mabelesssssssssssss!!


Kopi Vietnam yg super duper best rasanya.....korang kena cuba!!

Lepas makan apa lagi...aktiviti berjalan2 ke night market @ area Ben Tanh Market tu. Dibuka dr pukul 7pm until 12pm. Malam pertama je saya dh merembat membeli 2 jersi (RM13 sehelai) untuk usben, telekung (RM30) & 2 jersi Adidas (2pcs RM25) utk anak2. erm.....berbaloi2!

ce tengok??

to be continue @ Sg.Mekong @ Day 2.....

2 comments:

KhaiRin : anies said...

tuuuu diaaaa mak cik mazni start memboronggg

MaZnie said...

hahahaha....Rin, tu baru sket stori kan? tungggguuuuuuuuuuu