Tuesday, December 13, 2011

PECAH RUMAH


Terpanggil lak nk buat citer pecah rumah ni.....Dengar2nya sekarang ni kes pecah rumah dah berulang kembali di area Saujana Putra? Nak tanya...korang ada pengalaman rumah kena pecah? maksudnya rumah korang kena rampok eh bukan, dirompak?? Saya sendiri ada pengalaman tersebut....meh nk citer. Kisahnya 4 tahun lepas....masih lagi dirumah apartment lama Pangsapuri Sri Saujana,Bandar Saujana Putra.

Hari Jumaat selepas pulang dari kerja ...jiran tingkat bawah umah saya tu bagitahu ada seorang lelaki datang cari saya. Katanya kawan lama saya.Confius jap saya....bila tanya nama mamat yg cari saya tu  jiran kata tak ingat.Yg mushkil lagi kawan lelaki lak tu....jiran kata pakaian memang smart abis.Ala2 office attire gitu....cuma xde tie je yg t'gantung!! Kebetulan plan malam tu nk balik ke kampung & ambil 1 hari cuti extra on Monday tu.Saya dah rasa x sedap hati....boleh pulak saya simpan & sorokkan barang kemas yg seciput tu kat belakang kabinet.Yang lg pelik & sengalnya saya waktu tu ...pesal le aku x pakai barang kemas tu kan? lagi boleh sorok...sengal betul!! hehehe

Monday tu memang plan nk balik ke Saujana Putra after Maghrib la kononnya. Petang around pukul 5pm dapat panggilan telefon dari jiran. Katanya rumah saya dah kena pecah masuk. So,apa lagi....Rush Hour la jawapnya kitaorang balik ke rumah. Sampai je depan umah tengok tombol pintu dah dipecahkan.Siap diguntingnya grill utk mangga pintu tu skali...hebat x hebat la org ni buat keja.Dengan kesan tapak kasut merata2 dalam umah. Opkoz le saya terjah dulu tempat saya simpan barang kemas ciput saya tu.Fuh....nasib baik ada.Lain2 kesan biasa la bila orang dh pecah masuk ni mau berselerak dalam almari seperti orang mencari sesuatu la kan....Masa tu ada sket la perasaan trauma. Agak2 camni la kut kalo perompak terjah umah kita time kita ada skali kan??


Rupa2nya bukan rumah saya je yg perompak tu dah masuk. Jiran sebelah umah saya pon kena jugak! Jiran saya tu  Polis lagi tau!! Saya boleh tak perasan yg pintu depan umah jiran sebelah tu pon dh terngaga!! Rumah situ stail 1 tangga 4 buah rumah.Jiran depan masih belum pindah. so, mmg sunyi le area umah saya tu.Hasil yg dirompak dari umah saya ialah Smart Tax without TnGo card,duit-duit tukaran asing (byk negara dah) yg menjadi koleksi simpanan cik usben juga lesap dikebas! Jiran sebelah pulak barang kemas hampir 10K & duit utk insuran & rodtax kereta yg disimpan dalam laci juga abis disonglap! Memang malang sangat kami rasa waktu tu...dh le umah kena pecah, kena plak ganti pintu yg baru & repair grill yg dh kena pecah tu. Tak berhati perut langsung diorg ni! Dasar pencuri kan?? kalau saya dapat le pencuri yg masuk umah saya dulu tu...mau PECAH MUKA dia lak kena!! hehehe.........ganaz sangat le konon! Saya buat kesimpulan.....org yg usha cari saya tu sebenarnya dok usha tgk line clear ke tak umah saya tuh!!siot betul la kan??

Kita doakan jelah balasan org yg suka mencuri ni. Allah akan balas cash didunia & diakhirat nanti lagi teruk la kena.Mau ingat tuh! Kadang2 diorang ni terdesak sangat kut nk pakai duit.Tanpa memikirkan halal haram harta@rezeki yg diorang dapat tu. Kalau kafir skalipon pencuri tu...dasar takde perasaan kan?nak buat camne....dah keja diorg memang ditakdirkan untuk menjadi seorang pencuri dah termaktub.Hanya tunggu pembalasan jelah buat pencuri2 ini.

NotaCintaMukaBuku -:- Jangan mencuri.....haram jadah!!

1 comment:

KhaiRin said...

benda ni mcm da lali bg kami...ms kecik dulu... kira s aban bln umah msk pencuri..kami tau sapa yg buat...ank jiran...mat gian tp lani dia da arwah...